Тема 3: Оксигеновмісні сполуки
Урок 1 Оксигеновмисні сполуки. Спирти. Класифікація спиртів. Ізомерія. Номенклатура
Спирты. Одноатомные насыщенные спирты. Изомерия. номенклатура. Водородная связь. Получение и применение спиртов. Качественная реакция на этанол.
Урок 2 Спирти. Етанол. Фізичні та хімічні властивості. Вплив гідроксильної функціональної групи на хімічні властивості спиртів. Застосування спритів. Отруйна дія спритів на організм
Химические свойства спиртов. Взаимодействие спиртов с натрием
Урок 3 Класифікація спиртів. Багатоатомні спирти. Гліцерин. Хімічні та фізичні властивості.
Лабораторні досліди 8: Досліди з гліцерином: розчинність у воді, взаємодія з купрум (ІІ) гидроксидом
Этиленгликоль. Глицерин. Получение и применение глицерина. Взаимодействие глицерина с натрием. Лабораторная работа № 4. Взаимодейсвтвие глицерина с Купрум(ІІ) гидроксидом.
Урок . Фенол. Физические и химичекие свойства. Взаимовлияние гидроксогруппы и бензольного кольца. Применение фенола.Охрана окуржающей среды от промышленных отходов, содержащих фенол.
Урок . Генетическая связь между Углеводородами и спиртами.
Урок. Альдегиды. Состав, изомерия, номенклатура. Физические свойства. Получение этаналя. Применение метаналя и этаналя. Лабораторная работа № 7. Окисление спирта до альдегида.
Урок . Химические свойства альдегидов. Лабораторнаые работы № 5. Реакция серебряного зеркала, №6 Окисление этаналя купрум (ІІ) гидроксидом.
Урок . Карбоновые кислоты. Насыщенные одноосновные кислоты. Физические свойства. Номенклатура. Получение и применение одноосновных карбоновых кислот. Муравьиная кислота
Урок 4 Карбонові кислоти. Оцтова кислота, будова молекули, фізичні властивості. Застосування.
Урок 5 Вплив карбоксильної групи на хімічні властивості карбонових кислот. Хімічні властивості оцтової кислоти. Лабораторні досліди 9,10: Дія оцтової кислоти на індикатори ,Взаємодія оцтової кислоти з металами, лугами, солями.
Урок . Химические свойства карбоновых кислот. Лабораторные работы № 8. Дейсвтие этановой кислоты на индикаторы. №9 Взаимодействие этановой кислоты с магнием. №10. Взаимодействие этановой кислоты со щелочью.
Урок 40 Практичні роботи. № 2. Властивості етанової кислоти. Взаимодействие этановой кислоты с карбонатами. Нейтрализация уксусной кислоты натрий гидроксидом. Реакция уксусной кислоты с магнием.
Урок 6 Порівняння властивостей неорганічних та карбонових кислот.
Практична робота 4: Властивості оцтової кислоти Інструктаж з ТБ
Урок 7 Рішення розрахункових задач
Урок Естери. Реакція естерифікації. Склад, хімічна будова естерів. Гідроліз естерів. Застосування естерів.
Урок Жири, їх склад, хімічна будова. Гідроліз, гідрування жирів. Біологічна роль жирів. Омыление жиров. Лабораторні досліди: 11. Розчинність жирів. 12. Доведення ненасиченого характеру рідких жирів.
Урок 8 Вищі карбонові кислоти. Жири. Склад жирів.
Урок 9 Гідроліз та гідрування жирів. Жири в природі. Біологічна роль жирів. Тренувальні вправи з теми "Жири"
Урок 10 Вуглеводи. Класифікація. Молекулярний склад, поширеність в природі. Глюкоза. Фізичні і хімічні властивості. Лабораторні досліди 11: Взаємодія глюкози з купрум (ІІ) гідроксидом
Урок 11 Сахароза. Фізичні і хімічні властивості Загальна схема виробництва цукру.
Урок 12 Полімерна будова крохмалю і целюлози. Реакції їх гідролізу. Застосування вуглеводів, Їх біологічна роль. Лабораторні досліди 12,13: Відношення крохмалю до води ( розчинність, утворення клейстеру), Взаємодія крохмалю з йодом
Урок 13 Узагальнення: «Оксигеновмисні сполуки»
Урок 14 Рішення розрахункових задач
Урок 15 Контрольна робота № 3: «Оксигеновмисні сполуки»
Урок Сахароза, її склад, будова, виробництво, фізичні властивості. Хімічні властивості: гідроліз, утворення сахаратів.
Урок Крохмаль. Будова крохмалю. Хімічні властивості: гідроліз (кислотний, ферментативний), реакція з йодом. Лабораторні досліди: 15. Відношення крохмалю до води. 16. Взаємодія крохмалю з йодом.
Урок Целюлоза. Будова целюлози. Хімічні властивості: окиснення, гідроліз, естерифікація, термічний розклад.
Поняття про штучні волокна на прикладі ацетатного волокна.
Урок Короткі відомості про фруктозу, рибозу та дезоксирибозу. Біологічне значення вуглеводів.
Урок Практичні роботи. № 3. Розв’язування експериментальних задач.
Підготовка до контрольної роботи
Урок Контрольна робота № 4 з теми «Оксигеновмісні сполуки»