Шлях на сайті

Статеві і батьківські стосунки у тварин і людини

 

Білки гістосумісності і статевий добор

 

Розпізнавання "свій - чужий", "мати - дитина", "дитина - батьки"

1. Наявність білків гістосумісності (ГКСМ). Білки ГКСМ розчинені у рідинах організму - в слині, в поту, в крові, сечі, виділення статевих органів. Саме ці білки зумовлюють унікальність індивідуального запаху людини.

Такіх білків налічується 1000 і до кожного з них в клітинах органа нюху є відповідні мембранні рецептори.

Залежно від того, скільки мембранних рецепторів активуються, ми встановлюємо ступінь подібності мені і ступінь гістосумісності ( поцілунки, приємність запаху шкіри, поту і т.п.)

Для розпізнавання достатньо 3 сек.

2. Гормони Окситоцин і Вазопрессин

Окситоцин - гормон довіри і любові -  сприяє скороченню шийки матки перед пологами, викликає почуття задоволення, зниження тривоги, зменшення страху і відчуття спокою поряд з партнером. 

Вазопресин регулює осмотичний баланс внутришнього середовища організму, вплливає на сечоутворення, підтримує температуру організму, відіграє роль в розпізнаванні сттатевого партнеру.

Обидва гормони впливають на чутливисть нюхового аналізатора матері і налаштовують його на запах новонародженого ( тобто налаштовують розпізнавання гістосумісності). Разом ці два гормони викликають безумовну любов до своєї дитини, мати починає піклуватися і вигодовувати

Існує "соціальна аносмія" - нечутливість людини до окситоцину і вазопресину. У людей утруднюється нюхова ідентифікація родичів.   Це явище виникає як наслідок мутації генів білків -рецепторів О.і В. Наслідком ціх мутації є не лише соціальна аносмія, але й аутизм.

О.і В. посилюють чутливість одорорецепторів до запахів поту і інших рідин.

3. Нюхова серсорна система

Під час вагітності нейрони нюхових цибулин повністю перебудовуються, оновлюються, і т.п. Виникає хаос в сприйнятті запахів. Тому вагітних жінок дратують деякі звичні запахи і приваблюють іноді дивні аромати і смаки.

це впливає на сприйняття оточуючих людей, викликає іноді агресивну поведінку або огиду до людини або тварини.

4. Небажаність інцесту, як ризику для нащадків, забезпечується нюховими рецепторами.

Римське цивільне право забороняє шлюби в межах чотирьох ступенів спорідненості.[1] Енциклопедія  site:ewikiuk.top

Було проведено цікаве дослідження: людям пропонували оцінити за привабливістю запах поту  різних за ступеню спорідненості людей ( від сібсов і батьків,братів і сестер 1,  2,3,4 рівнів спорідненості до повністю незнайомих людей). Найбільш приємним виявився запах поту родичів 4 рівня спорідненості ( генетична  ідентичність становить 6,25%). Запах поту найближчих родичів виявлявся неприємним!

5. Імпритинг

за запахом, за зоровою информацією, за звуковими сигналами

У стадних тварин мати запам'ятовує (імпритинг) запах своєї дитини ( я буду годувати того, хто пахне, як моє молоко, або слина, або рідина піхви)

У птахів - звуковий або зоровий імпрітинг

У людей  додається ще й когнітивний імпритинг - розумові розміркування хто кому родич ( дитині сказали , що інша дитина - це ії братик)

Веретеноподібна звивина кори великих півкуль . Знаходиться в скроневій області на стику з потиличних відділом. Відповідає за впізнавання облич людей. При розгляданні або уявному відтворенні особи людини активуються нейрони, що утворюють цю ділянку мозкової речовини.

Нейрони звививни найбільш активні при розгляданні обличчя родичів, людей, яких ми любимо,  потім поступово активність знижується при виді обличь  друзів, потім знайомих за ступенем їхньої вагомості для нас, славка активність під час розгядання обличь незайомих людей, актівність відсутня - при прзгляданні , наприклад, крісла.

У людей с аутизмом вона не працює взагалі, або слабка активнясть. для аутиста з погляду активності веретеноподібної звививни обличчя матері = обличчю незнайомця = виду крісла.

Виявилося, що ця звививна є у багатьох ссавців і птахів. Голубі впізнають один одного по обличчю.

Ця звививна дозволяє дітям апам'ятати обличчя матері, інших родичів.

 

Дитина також запам'ятовує запах і голос матері, а не батька!!!!!!!!!!!!!!!

 

6. Розпізнавання братив і сестер для запобігання інцесту

крім оцінки привабливості запахів тіла, є ще одна закономірність: та дитина, з якою проведено все дитинство ( від малюка до 6 років) , з ким разом купалися нагішом  і гралися, ви виховувалися в одній соціальній системі ( сім'я, кібуц) у дорослому віці не викликає жодних сексуальних почуттів. Він сприймається, як брат(сестра).

Матеріал створений на основі лекції 8 "Розпізнавання родичів"  Р.Сапольскі "Біологія поведінки людини"

 

Звукові сигнали 

У жінок під час овуляції голос стає вищим . Підвищення тембру підсвідомо сприймається чоловіками і жінки в період овуляції чоловікам задаються більш привабливими.

З лекції 9 "Етологія"  Р.Сапольскі "Біологія поведінки людини"

 

Кого рятувати від смерті: собаку чи людину? Почасти це залежить від того, чи ця людина вам рідна. 

 

 

 

Нові статті

:)

Зображення відсутні

Найпопулярніші